Kom i kontakt med oss! info@sskr.nu

Hud

  • Hydrokortisonlösning

Fråga: Har haft en fråga ute på StomaNet om annat receptfritt cortisonpreparat nu när Uniderm 1 % lösning och Ficortril 1 % liniment utgått. Har av Helmi fått förslag på Fenuril-Hydrokortison kräm. Är dock lite skeptisk mot krämer under stomibandage men får kanske tänka om ... Dessutom är den receptbelagd enl. FASS. Har ni någon lösning på detta? Sincerely Yours, Ewa Törnblom-Andersson

Svar: Jag tog din fråga till vårt apotek i Helsingborg och det visar sig då: Mycket riktigt har de flytande hydrokortisonberedningarna försvunnit från sortimentet pga. att företagen anser att försäljningen varit för låg. Detta gäller från den 1/1 2004. Så det finns för tillfället ingen receptfri egenvårdsberedning av grupp 1 flytande hydrokortisonberedning. Men APL har möjlighet till och förbereder en lagerprodukt för hydrokortisonlösning. För ev. ansökan om receptfrihet krävs en färdig lagerberedning, men detta kan ta minst ett halvår innan en sådan kan vara klar. Tills dess går det däremot för oss att förskriva med läkares underskrift en hydrokortisonlösning 1 % med detta recept:

Lösning:

Hydrocortison 1

Propylenglykol 10

Etanol 62,3,

H2O ad 100

Hoppas detta kan hjälpa dig, det går alltså att med läkarunderskrift på receptet skriva ut 1 % hydrokortisonlösningar enligt ovanstående recept men tyvärr ingen receptfri variant att tillgå än på ett tag.

Med vänlig hälsning Eva Bengtsson, StomaNet/ Expertpanelen

Tips!

Sedan jag började använda Proderm som rakskum runt behårig hud vid stomier har jag inte sett några hudirritationer av rakningen.

Hälsningar Elisabeth Aveborn, stomiterapeut universitetssjukhuset i Örebro.