Kostråd
Kosttips för kolo- och ileostomiopereradeEn vanlig fråga från de patienter som är kolo- eller ileostomiopererade är – vad kan jag äta? Vad är bra mat för mig och vad bör jag avstå ifrån? Jag tycker att det är en lite trixig fråga att svara på. för å ena sidan så säger vi att man som stomiopererad ska kunna äta och dricka som tidigare. Å andra sidan vet vi att det finns en del livsmedel som påverkar tarmen och avföringskonsistensen på olika sätt.
Som nyopererad är det är viktigt att veta att det tar lite tid innan tarmen kommer igång och arbetar som tidigare. Tarmrörelserna och tarmens uppsugningsförmåga är rubbad, tarmen kan vara svullen, vilket gör att passagen är sämre. Vissa livsmedel kan ha svårare att passera och kan leda till magknip och i värsta fall stopp i tarmen.
Exempel på svårsmälta livsmedel är de som är trådiga och har långa fibrer - sparris, broc-colistjälkar, apelsinklyftor och svamp. Sega skal av frukt och bär kan också orsaka problem, eventuellt behöver all frukt skalas. Livsmedel som ofta bildar gaser är lök, kål och bönor men även viss frukt som äpple och päron.
För alla patienter finns det några saker som är bra att tänka på; att tugga maten väl, äta allsidigt och regelbundet samt dricka rikligt, minst 2 liter/dygn.
Kolostomi
För de patienter som har en kolostomi ändras inte så mycket. Den förändring som operationen innebär påverkar inte tarmens funktion. Avföringen kommer att vara som tidigare. Den mat som du åt tidigare kan du äta nu också.
Vid förstoppning gäller samma råd som för icke opererade, dvs att dricka rikligt, motionera och att äta lösande kost som t ex fiberrikt, katrinplommon och kiwi. Vid magsjuka är det samma sak, de råd som gällde före operation gäller även nu, att dricka rikligt för att ersätta förlorad vätska samt att äta stoppande kost, ex blåbär och ljust bröd.
Ileostomi
För de som har en ileostomi blir det nå-got annorlunda. Avföringen från tunntarmen har en varierande konsistens, från tunn till grötig, och påverkas mer av vad du äter och dricker. Vissa livsmedel gör att konsistensen blir tunnare, ex konserverad och torkad frukt, alkohol, apelsinjuice och söta safter. Däremot kan ljust bröd, ris och banan göra att konsistensen blir fastare. Det är alltid bra att salta lite extra på maten då salt binder vätska.
Vid stopp och smärta i magen ska läkare uppsökas akut. Vid magsjuka är det viktigt att äta mat som är stoppande och att dricka rikligt för att ersätta förlorad vätska. Saltförluster kan ersättas med vätskeersättningsmedel som finns att köpa på Apoteket. Vid större flöden, minskad urinmängd, yrsel eller svår trötthet ska du kontakta läkare/sjukhus.
Som nyopererad handlar det om att pröva sig fram med små mängder i början som sedan successivt ökas på. Jag märker att då man säger till en patient att vara ”försiktig med”, så uppfattas det ofta som att helt undvika. Detta är så synd. Jag tycker mer att det handlar om att lära känna sin nya kropp och hur den reagerar på olika födoämnen och sedan värdera, hur påverkar det mig? Är det något problem? Om det nu är så att man till exempel älskar ärtsoppa men att det ger mycket gaser, får man äta ärtsoppa en dag då man inte har något teaterbesök inplanerat. Det är ju inget farligt som händer, utan vad som sker är att påsen fylls med mycket luft och att det kanske låter.
Många patienter lär också sig att kompensera med olika mat. Om man ätit något som gör avföringen lös så tar man en banan sedan för att få den det fastare igen. Det är alltid bra att diskutera eventuella problem eller funderingar med sin stomiterapeut.
Senast uppdaterad av Lena Toft, stomiterapeut, Helsingborgs Lasarett, 2006.(Publicerat i tidningen assistans nummer 2-2006).